Domowy makaron orkiszowy

4.46 (199 ocen)

  • 30 min

Zdrowy, pełnowartościowy makaron, stanowi doskonały dodatek do mięs.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1 jajko
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.46 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy jajko i dolawamy odrobinę ciepłej, przegotowanej wody, aby można było zagnieść twarde, ale elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Dzielimy ciasto na 3 części i każdą ugniatamy w kulę. Kule rozwałkowujemy na cienki płat ciasta, ostrym nożem tniemy ciasto na paski (szerokość taka, jaka nam odpowiada). Makaron zostawiamy na jakiś czas, aby lekko wysechł.
  • 2. Makaron wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 10 minut, a następnie odcedzamy. Jeśli makaron ma być do zupy lub jako dodatek, przelewamy go zimną wodą, aby się nie kleił. Jeśli ma być podany z sosem, wtedy nie przelewamy go, aby sos lepiej połączył się z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować