Domowy smalczyk z cebulką i wiejską kiełbaską

4.91 (158 ocen)

  • 30 min

Idzie zima:)

  • 30 min

Składniki:

  • 700g słoniny wieprzowej bez skóry
    150g wiejskiej kiełbasy
    2 duże cebule
    Sól i pieprz do smaku
    Suszony majeranek – opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.91 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy smalczyk z cebulką i wiejską kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę zmielić na grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondelka z grubym dnem i gotować na małym ogniu. W między czasie obraną cebulę i kiełbasę bez skóry pokroić w małą kostkę. Dołożyć do słoniny, gdy ta całkowicie się roztopi. Smażyć razem dość często mieszając aż cebula nabierze ładnego, złocistego koloru. Pod koniec posolić i posypać pieprzem. Gdy smalec lekko przestygnie przełożyć do słoiczków bądź dekoracyjnych miseczek. Pozostawić w chłodnym miejscu aż całkowicie zastygnie.

Porady

Z kiełbasy można zrezygnować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować