Domowy smalczyk z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie ma jak domowe smarowidło do chleba,cholesterolu na pewno dużo ale jakie smaczne!

  • 60 min

Składniki:

  • 80 dag słoniny bez skóry
    30 dag mielonego mięsa z łopatki
    20 dag wiejskiej kiełbasy
    2 cebule
    2 jabłka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    oregano do smaku

Domowy smalczyk z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę bez skóry kroimy na małe kawałki i skręcamy przez maszynkę o grubych oczkach,wrzucamy do garnka z grubym dnem i cały czas mieszając wytapiamy,następnie gdy będą już malutkie skwareczki dodajemy mięso mielone i posiekaną drobniutko cebulkę ,całość razem smażymy na wolniutkim ogniu ,dodajemy w między czasie skręconą przez maszynkę obraną ze skórki kiełbasę .
  • 2. Gdy wszystko po 15-20 minutach zacznie apetycznie wyglądać -mięso będzie ze skwarzone dodajemy obrane i starte na tarce jabłka i dusimy jeszcze około 10 minut aż jabłka w smalcu staną się szkliste.Odstawiamy z ognia, przestudzamy lekko i rozlewamy do pojemników,schładzamy w temp pokojowej a potem wstawiamy do lodówki.Może tam stać do 14 dni.

Porady

Najlepiej smakuje z dodatkiem małosolnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy