Domowy sok truskawkowy

4.42 (207 ocen)

W tamtym roku zrobiłam tak mało soków że już teraz nie mam co dawać Olkowi do picia. Postanowiłam że tym razem soki będę robić z czego tylko się da. Na pierwszy rzut poszedł oczywiście truskawkowy.

Składniki:

  • Na ok 2 litry soku:

    4 kg truskawek (przed obraniem)
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.42 (207 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sok

Domowy sok truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy, usuwamy nadpsute i obieramy z szypułek. W dużym garnku układamy naprzemiennie warstwę truskawek i warstwę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy na 24 godz. by truskawki puściły sok.
    Kolejnego dnia całość stawiamy na małym palniku i co jakiś czas mieszamy aż do momentu zagotowania. Z gotującego się soku usuwamy łyżką cedzakową owoce, a następnie przez siteczko położone na lejku rozlewamy do buteleczek pozostawiając ok 2 cm od góry. Butelki układamy na blasze od piekarnika i pasteryzujemy wkładając do zimnego piekarnika z temp ustawioną na 120st C na ok 40 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik, a sok pozostawiamy w nim do całkowitego wystudzenia.

Porady

Zarówno butelki jak i pokrywki powinny być wyparzone i osuszone. Jeżeli przy rozlewaniu soku pobrudziły nam się gwinty, koniecznie trzeba wytrzeć przed zakręceniem, by się nie psuły. Pozostałe owoce wymieszałam ze świeżymi i przygotowałam dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Soki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować