Domowy schab gotowany

4.5 (172 ocen)

Schab jest bardzo smaczny i soczysty, często przyrządzam go na kanapki. W szybki i prosty sposób mamy zdrową wędlinę na kanapki.

Składniki:

  • 1 kilogram schabu

    Marynata:

    2 łyżeczki soli peklowej

    1 łyżeczka pieprzu

    1 łyżeczka majeranku

    1 łyżeczka czosnku granulowanego

    1 łyżeczka papryki słodkiej

    4 łyżki oleju

    Zalewa:

    2 litry wody

    2 łyżki majonezu

    2 łyżki musztardy

    3 łyżki soli

    3 listki laurowe

    4 ziela angielskie

    3 ząbki czosnku


Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Domowy schab gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy schab, przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Zamarynowany schab przekładamy do garnka, dodajemy wszystkie składniki zalewy. Garnek wstawiamy na gaz, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania, odstawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie gotujemy przez 10 minut, pozostawiamy do ostudzenia, trzeciego dnia czynność powtarzamy, schłodzony schab wyjmujemy z zalewy, osuszamy.
    Schab gotowany w ten sposób jest smaczny i soczysty, w szybki sposób mamy domową wędlinę na kanapki.

Porady

Zamiast schabu to można użyć innego mięsa np.szynki czy schabu karkowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować