Domowy ser indyjski PANIR

4.5 (199 ocen)

  • 10 min

Pyszny, rozpływający się w ustach serek domowej roboty.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 l mleka (świeżego, nie UHT)
    Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Domowy ser indyjski panir - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowej roboty ser, panir 1. Mleko przelać do garnuszka i ustawić na kuchence na średnim płomieniu. Kiedy się zagotuje dodać sok z cytryny i ściągnąć garnek z ognia. Powinny utworzyć się grudki. Na sitku rozłożyć jałową gazę. Całość przelać przez sito i to co na nim zostaje to właśnie ser. Odcisnąć go, a potem dodać majeranek i roztarty ząbek czosnku. Odcisnąć jeszcze raz i uformować kulkę. Na ser położyć coś ciężkiego i odłożyć go do lodówki na kilka godzin.

Porady

Z 1l. mleka uzykamy 100g serka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować