Ziołowy syrop , który pomoże mi w jesienno-zimowych przeziębieniach . Polecam serdecznie .
Dla 1 osoby
Składniki:
1 duża cebula,
pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
posiekany kawałek imbiru (około 3 centymetry)
pokrojony na kawałki kawałek korzenia chrzanu (około 7cm),
1 laska cynamonu (lub dwie)
spora papryczka chilli
3 ząbki czosnku (jak chcecie, możecie zaszaleć i dać całą główkę, ale wtedy jednak syrop nie będzie się nadawał do picia rano i wychodzenia do ludzi;))
ocet jabłkowy lub ocet winny do zalania- około 300 ml
Domowy syrop na wzmocnienie odporności - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Faza pierwsza:
Wszystkie składniki syropu grubo kroimy, wkładamy do wyparzonego słoiczka (nakrętka też powinna być wyparzona). Zalewamy je octem tak,żeby kompletnie pokrył wszystkie zioła.
Słoiczek zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 3 tygodnie: co jakiś czas potrząsamy słoiczkiem. Ważne, żeby octu było więcej i żeby przykrywał nasze składniki.
Faza druga:
Po trzech tygodniach przecedzamy ocet (najłatwiej przez gazę), dokładnie wyciskamy zawartość.
Łączymy ocet z miodem.
Uwaga: jeśli miód będzie bardzo gęsty albo skrystalizowany, można wlać ocet i miód do miseczki, ustawić miseczkę w kąpieli wodnej i podgrzewać pod przykryciem do temperatury około 40 stopni (na malutkim ogniu) – wtedy miód delikatnie się stopi i połączy z octem, nie tracąc swoich właściwości.
Syrop przelewamy do wyparzonej buteleczki, podpisujemy . Przechowujemy w lodówce . Żeby coś zadziałało, trzeba stosować go regularnie, co najmniej łyżeczkę na dzień.
2.Przepis pochodzi ze strony ,, Ziołowy Zakątek " http://ziolowyzakatek.com.pl/przeziebienie/#comment-16440
Komentarze