Domowy paprykarz z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Często przyrządzam go z różnymi gatunkami ryb i Wy również możecie użyć np. wędzonej makreli, szprotek, czy tuńczyka lub łososia z puszki.

  • 60 min

Składniki:

  • 100g ryżu
    1 marchewka (średnia)
    1 cebula (spora)
    3/4 puszki pomidorów
    1 puszka (160g) tuńczyka (u mnie w oleju)
    Dodatkowo:
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ketchupu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    papryka ostra w proszku
    sól, pieprz
    woda
    Ponadto:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ryba Przystawki Paprykarz

Domowy paprykarz z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rxts4s 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (może być odrobinę rozgotowany).
  • image-0ojpc2u 2. Natomiast cebulę należy posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na tych najmniejszych).
  • image-0jj6ygj 3. Cebulę zeszklić (oprószoną solą) na odrobinie oleju i kolejno dodać marchewkę, ziele angielskie oraz listek laurowy.
    Całość chwilkę podsmażyć i podlać niewielką ilością wody.
    Następnie patelnię przykryć, a warzywa dusić do miękkości.
    (W międzyczasie przemieszać i ewentualnie dodatkowo dolać wody.)
  • image-10rxme6 4. Po tym czasie dodać pomidory (z zalewą).
    Po zredukowaniu się sosu (nie do końca) wyjąć listek i ziele angielskie.
  • image-0oqo4tk 5. Zawartość patelni wymieszać z ryżem i następnie z tuńczykiem odsączonym z oleju.
    Paprykarz doprawić do smaku i po ostygnięciu (*) - schłodzić w lodówce.
    (Smaki powinny się przegryźć.)

Porady

(*) Gorący paprykarz można przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia - do góry dnem. Tym sposobem paprykarz nadaje się do dłuższego przechowywania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryby Ryż Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować