Domowy pasztet w słoiku

4.36 (198 ocen)

Trochę pracochłonny ale warto go zrobić. Smak i zapach po otwarciu słoika wynagradza trud naszej pracy.

Składniki:

  • 1kg łopatki bez kości
    500 g wątróbek drobiowych
    2 cebule
    1 duży ząbek czosnku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 średniego selera
    sól morska
    świeżo mielony pieprz
    1 łyżka majeranku
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    kilka suszonych grzybów leśnych
    2-3 łyżki masła
    3-4 kulki ziela angielskiego
    2 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.36 (198 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowy pasztet w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,liście laurowy, ziele angielskie,namoczone wcześniej grzyby i gotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia.
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
  • 3. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,grzyby,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę.
    Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
  • 4. Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę.

Porady

. Tak zapasteryzowane słoiki można przechowywać do miesiąca bez konieczności umieszczania ich w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej wtedy należy drugiego dnia ponownie pasteryzować słoiki 40 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować