Domowy pasztet z mięsa mielonego

4.49 (199 ocen)

Moja rodzina uwielbia go na kanapki.

Składniki:

  • mięso mielone (ja miałam z rosołu 2 udka z indyka, skrzydełko i dwa większe kawałki wołowego)
    2 jajka
    ok 10 większych pieczarek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    kilka plasterków boczku do nadzienia i kilka plasterków na wierzch pasztetu
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz, wegeta, ostra papryka, maggi
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Rolada Wędliny Pasztet

Domowy pasztet z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone 1. Mięso zmielić.
  • Dodać jajka i przyprawy 2. Do zmielonego mięsa dodać jajka i przyprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą, maggi i ostrą papryką., dokładnie wymieszać.
  • Nadzienie 3. Cebulkę i boczek przeznaczony do nadzienia pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na tłuszczu wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać podduszone pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki, chwile smażyć, przestudzić.
  • Nałożone nadzienie 4. Mięso mielone rozklepać rękoma na płat, na środek nałożyć nadzienie.
  • zwinięty pasztet 5. Zwinąć jak roladę, najpierw lekko zawijając boki, a potem delikatnie popychając do przodu, zalepić powstałe dziurki masą mieloną.
  • pasztet gotowy do pieczenia 6. Roladę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć plasterki boczku .
  • upieczony pasztet 7. Piec ok 1h w 200 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować