mięso mielone (ja miałam z rosołu 2 udka z indyka, skrzydełko i dwa większe kawałki wołowego)
2 jajka
ok 10 większych pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka plasterków boczku do nadzienia i kilka plasterków na wierzch pasztetu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, wegeta, ostra papryka, maggi
Domowy pasztet z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić.
2.Do zmielonego mięsa dodać jajka i przyprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą, maggi i ostrą papryką., dokładnie wymieszać.
3.Cebulkę i boczek przeznaczony do nadzienia pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na tłuszczu wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać podduszone pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki, chwile smażyć, przestudzić.
4.Mięso mielone rozklepać rękoma na płat, na środek nałożyć nadzienie.
5.Zwinąć jak roladę, najpierw lekko zawijając boki, a potem delikatnie popychając do przodu, zalepić powstałe dziurki masą mieloną.
6.Roladę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć plasterki boczku .
Komentarze