Domowy pasztet drobiowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku przesmażamy na oleju pierś, udka i wątróbkę i drobno posiekany czosnek przez około 10 min. Do tego dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie i powstanie bulion. Po tym czasie wyciągamy mięsa i warzywa, studzimy a pozostały bulion redukujemy, tak żeby zostało około 1 1/2 szklanki bulionu. Jak mięso przestygnie, obieramy ze skóry, usówamy z udek kości i razem z warzywami i zieleniną mielimy w maszynce do mięsa. Do masy mięsno warzywnej dodajemy zredukowany bulion (ok. 1 1/2 szklanki) dodajemy odciśniętą bułkę, roztrzepane jajka, majeranek, wegetę i pieprz - wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki (30x11) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 2 godziny. Po tym czasie pasztet zostawić do wystygnięcia i przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia.
Komentarze