Domowy pleśniak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pleśniak jest jednym z moich ulubionych ciast.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jaja
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g miękkiej margaryny
    ciemny dżem ( najlepiej z czarnej porzeczki)

Domowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem.
  • 2. Żółtka zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia oraz margaryną.
  • 3. Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną z nich połączyć z kakao.
  • 4. Do wysmarowanej tłuszczem formy zetrzeć na tarce jedną z jasnych częsci ciasta, a na niej rozsmarować dość grubą warstwę dżemu. Następnie zetrzeć ciemną część ciasta. Na ciemne ciasto wyłożyć ubite białka i zetrzeć ostatnią część ciasta.
  • 5. Piec ok 1 h w temperaturze ok 180 stopni.

Porady

Do pleśniaka najlepiej będzie pasował dżem z czarnej porzeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy