Domowy przecier malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na noc.
2.Następnego dnia przekładamy maliny z cukrem do garnka i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy kilka minut na niedużym ogniu. Porcjami wykładamy maliny z wytworzonym sokiem na sito i przecieramy, aby oddzielić twarde pesteczki.
3.Powstały przecier zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystudzenia.
4.Tak przygotowany przecier wykorzystujemy jako sos do deserów. Można też zagęścić go i wykorzystać do przekładania ciast. Wówczas na szklankę przecieru używamy czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody (ok.1/4 szklanki). Przecier zagotowujemy, wlewamy wodę z mąką i podgrzewamy do zagotowania.
Porady
Z tej ilości składników otrzymujemy ok. 1 litr przecieru.
Przecier można również zamrozić w szczelnych pojemniczkach.
Komentarze