Domowy przecier malinowy

4.48 (192 ocen)

Zamknięty w słoiczku smak i zapach lata. Doskonały do deserów i ciast.

Składniki:

  • 1,5 kg malin
    450 g cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sosy

Domowy przecier malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na noc.
  • 2. Następnego dnia przekładamy maliny z cukrem do garnka i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy kilka minut na niedużym ogniu. Porcjami wykładamy maliny z wytworzonym sokiem na sito i przecieramy, aby oddzielić twarde pesteczki.
  • 3. Powstały przecier zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Tak przygotowany przecier wykorzystujemy jako sos do deserów. Można też zagęścić go i wykorzystać do przekładania ciast. Wówczas na szklankę przecieru używamy czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody (ok.1/4 szklanki). Przecier zagotowujemy, wlewamy wodę z mąką i podgrzewamy do zagotowania.

Porady

Z tej ilości składników otrzymujemy ok. 1 litr przecieru. Przecier można również zamrozić w szczelnych pojemniczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować