DOMOWY ROSÓŁ WIEPRZOWO-DROBIOWY Z MAKARONEM

4.46 (206 ocen)

  • 60 min

To przepis na rosół i domowy makaron mojej mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • MAKARON:
    - 3 szklanki mąki pszennej;
    - 3 jajka;
    - 1 i 1/2 łyżeczki soli;
    - 3 łyżki oleju;

    ROSÓŁ WIEPRZOWO-DROBIOWY:
    - 1/2 kilograma żeberek wieprzowych;
    - 4 skrzydełka kurze;
    - średniej wielkości marchewka;
    - średniej wielkości pietruszka;
    - mały seler;
    - 1/4 część pora;
    - sól, pieprz ziołowy;
    - lubczyk;
    - natka zielonej pietruszki;
Wystaw ocenę:

4.46 (206 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Domowy rosół wieprzowo-drobiowy z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wywar mięsny z warzywami. 1. ROSÓŁ WIEPRZOWO-DROBIOWY:
    Żeberka i skrzydełka opłukać. W 4 litrach zimnej wody zagotować mięso.
    Marchewkę, pietruszkę i seler należy obrać i pokroić w paski. Por opłukać i pokroić w krążki. Warzywa dodać do wywaru mięsnego. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym, lubczykiem i posiekaną zieloną pietruszką.
  • Wystarczy już tylko zagotować makaron. 2. MAKARON:
    Mąkę przesiać do miski i dodać jajka. Ze składników wyrobić ciasto.
    Jeżeli ciasto będzie suche należy dodać jajko. Tak wyrobione ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na cienkie placki. Placki należy przenieść na czystą ściereczkę i pozostawić do przeschnięcia na około godzinę.
    Placek podsypać mąką i złożyć na pół, czynność powtórzyć. Pokroić na 3 paski i złożyć je jeden na drugim. Następnie kroimy je w cienkie paseczki. Czynność powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami.
    Pokrojony makaron należy przesypać mąką i pozostawić na stolnicy.
  • Jeszcze chwilka i gotowe. 3. Zagotować 4 litry osolonej wody. By makaron nie sklejał się podczas gotowania należy dodać 3 łyżki oleju. Po zagotowaniu wody, wrzucić makaron. Mieszając go od czasu do czasu by nie porobiły się kluski. Makaron gotować 7 minut. Po zagotowaniu zahartować zimną wodą i przecedzić.
  • Smacznego. 4. Makaron nałożyć na talerze i zalać gorącym rosołem.
    Najlepiej smakuje w gronie rodzinnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować