Donaty

4.48 (157 ocen)

Amerykańskie pączki z dziurką.

Składniki:

  • Składniki na 15-17 szt.:
    7g suchych drożdży
    2 łyżki ciepłej wody
    1/2kg przesianej mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    40g miękkiego masła
    3 duże żółtka
    50-60g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki cynamonu

    olej do smażenia
    (do frytkownicy 2L)
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • donaty1 1. Drożdże wsypać do miseczki. Wlać wodę. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i cynamon. Dodać mleko, masło, żółtka i rozczyn drożdżowy. Wszytko razem wymieszać (można mikserem). Następnie ugniatać ok. 5 minut. Ciasto powinno być jak plastelina.
    Odstawić pod przykryciem na 1,5-2h. Po tym czasie ciasto grubo rozwałkować i wycinać pączki (szklanką koło i w środku dziurkę :)
  • donaty frytkownica 2. Pączki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Smażyć w 170 stopniach (ja smażyłam we frytkownicy) po 2-3 minuty z każdej strony.
    Po ostudzeniu polać lukrem lub czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować