DOBRZE NADZIANA BABKA ZIEMNIACZANA NA MLEKU

4.95 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Puszysty,mięciutki,inaczej zwany ,,kartoflak"Puszystośc uzyskuje dzięki odlaniu wody z ziemniaków a zastapienie jej mlekiem

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2,5 -3 kg ziemniaków
    2 duże cebule
    2 jajka
    1 szkl mąki
    2 szkl.mleka
    sól,pieprz do smaku
    smietana
    0,7 kg boczku surowego
Wystaw ocenę:

4.95 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dobrze nadziana babka ziemniaczana na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skwareczki 1. Boczek kroimy w cienkie paseczki,smażymy.Ja skwareczki przysmażam bardzo mocno ,na chrupko gdyż tak lubia u mnie dzieciaki.Można podsmażyc delikatniej
  • 2. Ziemniaki tarkuje,starkowujemy również cebule.Po skończeniu tarkowania odstawiami na pare minut,woda osiądzie sie na dnie,pomału zlewamy wodę.Można też uzyc ściereczki i delikatnie odcisnąć masę ziemniaczana(ale nie na sucho).Z tej ilosci ziemniaków odlewam ok.4 szkl.wody.Z dna zbieram krochmal,dodaję do masy.
  • Łączymy składniki 3. Do odsączonej masy dolewam mleko,wbijam jajka,wsypuje mąkę.Doprawiam solą,pieprzem.Dokładnie mieszam wszystkie składniki
  • surowa masa na babkę 4. Gotową doprawioną masę wlewamy na duża blachę 24x35 i mniejszą keksówkę lub blache do babki z kominem.Pieczemy ok.godziny w temp 170st.
  • 5. Upieczona babke kroimy na kawałki,na wierzch polewamy kwaśną smietaną 18.Jeśli ktoś nie lubi,może być bez śmietany.Podajemy ze szklanką mleka

Porady

Babka bardzo dobrze smakuje podsmażana na drugi dzień.Pycha

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować