Dobrze nadziana babka ziemniaczana na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w cienkie paseczki,smażymy.Ja skwareczki przysmażam bardzo mocno ,na chrupko gdyż tak lubia u mnie dzieciaki.Można podsmażyc delikatniej
2.Ziemniaki tarkuje,starkowujemy również cebule.Po skończeniu tarkowania odstawiami na pare minut,woda osiądzie sie na dnie,pomału zlewamy wodę.Można też uzyc ściereczki i delikatnie odcisnąć masę ziemniaczana(ale nie na sucho).Z tej ilosci ziemniaków odlewam ok.4 szkl.wody.Z dna zbieram krochmal,dodaję do masy.
3.Do odsączonej masy dolewam mleko,wbijam jajka,wsypuje mąkę.Doprawiam solą,pieprzem.Dokładnie mieszam wszystkie składniki
4.Gotową doprawioną masę wlewamy na duża blachę 24x35 i mniejszą keksówkę lub blache do babki z kominem.Pieczemy ok.godziny w temp 170st.
5.Upieczona babke kroimy na kawałki,na wierzch polewamy kwaśną smietaną 18.Jeśli ktoś nie lubi,może być bez śmietany.Podajemy ze szklanką mleka
Porady
Babka bardzo dobrze smakuje podsmażana na drugi dzień.Pycha
Komentarze