Dolmades z jagnięciną

5 (1 ocen)

Dolmades - bardzo znana w greckiej kuchni specjalność przyrządzana z liści winogron nadziewanych farszem np. mięsno - ryżowym.

Składniki:

  • 15 dag liści winogron lub mała włoska kapusta
    około 120 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
    około 15 - 20 dag ugotowanej, zmielonej jagnięciny
    10 - 15 dag surowej jagnięciny
    5 dag płatków migdałowych
    sól morska
    kolorowy pieprz
    łyżka posiekanej mięty
    łyżka posiekanego szczypiorku
    łyżka koperku
    cytryna
    200 ml przecieru pomidorowego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    papryczka chili
    gałązka lubczyku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dolmades z jagnięciną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście winogron lub kapustę sparzamy.
  • 2. Ryż mieszamy z mieloną jagnięciną (gotowaną i surową), migdałami, miętą, szczypiorkiem, koperkiem oraz przyprawami. Masę rozkładamy na liściach i zawijamy w kopertki. Układamy w naczyniu do zapiekania.
  • 3. Polewamy mieszanką przecieru pomidorowego, oliwy, cytryny i selera naciowego. Dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 30 - 45 minut.

Porady

W oryginalnym przepisie używa się świeżych lub zalewy liści winogron, je nie miałam ich pod ręką więc tym razem zastąpiłam je włoską kapustą. Według mnie danie nie straciło na walorach smakowych. Farsz warto spróbować i doprawić wedle własnego gustu i smaku. Dodatkowo można go przyprawić używając: papryki słodkiej, chilli oraz ziół typu kolendra, cząber ub rozmaryn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować