Dorada w soli

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Najlepsza rzecz jaka jadlam w Hiszpanii

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cytryna (wyciśnięty sok): 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - pieprz czarny (świeżo mielony): 3 szczypty
    - sól morska (gruboziarnista): 3 kilogramy
    - pietruszka zielona natka: 1 pęczek
    - dorada: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorada w soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dorada w soli 1. Przygotować doradę: umyć, wypatroszyć, lecz nie skrobać, zostawić łeb (bez oczu i skrzeli), odciąć płetwy z wyjątkiem ogonowej, dokładnie opłukać i osuszyć na ściereczce. Natrzeć od środka sokiem z cytryny. Czosnek obrać, pokroić na połówki i razem z gałązką pietruszki włożyć do wnętrza ryby. Z zewnątrz mocno natrzeć świeżo zmielonym pieprzem. Formę żaroodporną wysypać warstwą soli. Ułożyć rybę i przykryć kolejną warstwą soli. Lekko docisnąć. Następnie spryskać wodą, formę nakryć folią aluminiową. Rybę piec ok. 45 minut w temp 250º.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować