Dorsz w marynacie z imbiru i limonki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryby to jedne z moich ulubionych składników, które wrzucam na ruszt. Pod względem smaku i aromatu wygrywają z niejednym wyszukanym daniem mięsnym.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dorsz bez głowy: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - limonka (sok): 1 sztuka
    - koperek posiekany: 0.5 pęczka
    - imbir świeży starty: 2 łyżki
    - czosnek przeciśnięty: 1 sztuka
    - sól morska: 1 łyżeczka
    - pieprz kolorowy świeżo mielony: 0.5 łyżeczki

Dorsz w marynacie z imbiru i limonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.
  • 2. Składniki marynaty ucieramy w moździerzu. Solimy i pieprzymy.
  • 3. Marynatą nacieramy rybę z zewnątrz i od wewnątrz. W środek wkładamy koperek.
  • 4. Zamarynowaną rybę odstawiamy na około 30 minut. Rybę zawijamy w folię lub pieczemy na aluminiowej tacce z obu stron do miękkości i zarumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy