Dorsz w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i orzechową kruszonką

5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Ryby jak również orzechy są źródłem zdrowych kwasów Omega 3, a te z kolei mają korzystny wpływ na stan zdrowia naszego układu krążenia i serca. Ponadto składniki mineralne takie jak magnez, potas czy fosfor zmniejszają podatność na depresję oraz poprawiają nastrój :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    2 pojedyncze filety z dorsza (rozmrożone)
    kilka suszonych pomidorów
    oregano
    sól i pieprz
    1 białko
    garść orzechów ziemnych
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Dorsz w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty i osuszony filet dzielimy na mniejsze kawałki.Posypujemy je przyprawami. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na prostokąty. Suszone pomidory drobno siekamy. Na każdy kawałek ciasta kładziemy rybę, odrobinę suszonych pomidorów i przykrywamy 2 częścią ciasta (tworząc taki pierożek). Brzegi ciasta sklejamy widelcem dociskając go do blachy. Wierzch pierożków smarujemy białkiem. Orzechy drobno siekamy. Każdy pierożek posypujemy posiekanymi orzechami i na środku robimy 3 nacięcia. Tak przygotowane sakiewki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Dorsz Orzechy Ryby Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować