Dorsz w panierce ziemniaczanej

0 (0 ocen)

Pyszna alternatywa dla miłośników ryb w cieście .

Składniki:

  • 500 g polędwicy z dorsza

    świeżo mielona sól himalajska

    pieprz cytrynowy

    4 ziemniaki

    2 jajka

    5 łyżek mąki kukurydzianej

    1 pęczek natki pietruszki

    świeżo mielony kolorowy pieprz

    5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia

Dorsz w panierce ziemniaczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę z dorsza podzielić na porcje .

    Oprószyć solą himalajską i pieprzem cytrynowym .

    Ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach , odcisnąć z nich sok .

    Dodać do nich jajka i mąkę kukurydzianą , wymieszać .

    Doprawić solą himalajską i kolorowym pieprzem , dodać posiekaną natkę pietruszki , ponownie wymieszać .

    Dorsza opanierować w przygotowanej panierce , mocno dociskając .

    Usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron za złoty kolor .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy