Dorsz w ryżu zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem przyprawy warzywnej.
2.Filety umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę.
Oprószyć przyprawą, skropić sokiem z cytryny. Wstawić pod przykryciem do lodówki na 60 minut
3.Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Paprykę pozbawić nasion, pokroić.
4.Na oliwie, zeszklić cebulę, dodać pokrojoną papryk, dolać pomidory z zalewą.
Dusić na małym płomieniu, aż sos nieco zgęstnieje.
do sosu dodać ryż, dokładnie wymieszać i zagotować.
Doprawić solą, pieprzem, papryką, dodać połowę pęczka posiekanej pietruszki, wymieszać.
5.Kawałki ryby, osuszyć na papierowy ręczniku, obrumienić na oliwie. Wyłożyć 3/4 ryżu do wysmarowanego tłuszczem naczynia .
Na ryżu ułożyć kawałki ryby, przykryć resztą ryżu. Na wierzchu położyć kilka kawałków masła.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni 30 - 35 minut.
Przed podaniem, posypać resztą pietruszki.
SMACZNEGO!!
Komentarze