Dorsz z grilla z cytrusową nutką i rumem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Potrawa dla wielbicieli "Piratów z Karaibów" i nie tylko :) dorsz morski z nutką cytrusową i rumem.

  • 40 min

Składniki:


  • 2 dorsze każdy po 800 g
    sól morska
    łyżeczka miodu
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta płatków papryki jalapeno
    skórka otarta z całej limonki
    skórka otarta z połowy pomarańczy
    sok z połowy limonki
    cebula dymka ze szczypiorkiem
    koperek z łodyżkami
    szczypta kminu rzymskiego
    łyżeczka pieprzu kolorowego
    kilka liści świeżej mięty
    świeża ostra papryczka
    natka pietruszki
    2 gałązki rozmarynu
    łyżeczka oregano
    5 - 6 łyżek oleju rzepakowego
    50 ml białego rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Dorsz z grilla z cytrusową nutką i rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby oczyszczamy, lekko nacinamy skórę. Sól, obrany czosnek, pieprz i kmin ucieramy w moździerzu. Do przetartych przypraw dodajemy posiekane zioła i chili prócz rozmarynu. Do ziołowej mieszanki dodajemy, miód, sok, olej, rum i skórki z pomarańczy i limonki. Wszystko dokładnie mieszamy. Mieszanką dokładnie nacieramy ryby. Do wnętrza każdej ryby wkładamy po gałązce rozmarynu i owijamy folią aluminiową. Pieczemy po około 8 - 10 minut z każdej strony. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować