Pysznie komponuje się ta rybka z ryżem i śmietanowym porem.
45 min
Składniki:
80 dag. filetów z dorsza
1 cebula
1 por
2 paczki ryżu
1 kubek śmietany 30% (200g)
sól, pieprz do smaku
sok z jednej cytryny
4 łyżki mąki
4 łyżki tartej bułki
szczypiorek do posypania
Dorsz z patelni z ryżem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Do cebuli wsypać ryż z woreczków i przesmażyć razem ok. 5 minut. Potem wlać 2-3 szkl. wody i posolić. Dusić pod przykrywką, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu przemieszać. Filety z dorsza umyć i pokroić na kawałki. Osuszyć papierowym ręcznikiem i skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem.
2.Pora umyć i pokroić w półkrążki. Następnie na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pora, potem dodać śmietanę. Gotować razem na małym ogniu ok.10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać w miseczce z tartą bułką. Obtoczyć w niej rybę i usmażyć na złoto rozgrzanym oleju. Na ryż wyłożyć przesmażony ze śmietaną por, a na niego rybę. Pokroić szczypiorek i posypać nim gotową rybę.
Komentarze