dorsz zapiekany w sosie szafranowym

4.48 (157 ocen)

  • 35 min

Delikatność sosu i rybki w nim pływającej, polecam :)

  • 35 min

Składniki:

  • około 0,5 kg filetów z dorsza
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
    mąka pszenna do obtoczenia ryby, około 0,5 szklanki
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    sok z połowy cytryny
    1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
    mała łyżeczka szafranu lub kurkumy
    sól, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw do ryb
    1 łyżka maki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz zapiekany w sosie szafranowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami (oprócz szafranu i kurkumy), wstawić do lodówki na minim 30 minut.
    Następnie rybę obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Podsmażyć na oleju na rumiano.

    1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać z 3/4 szklanki zimnej wody.

    Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki zimniej wody z mąką, dodać odrobinę (około 2 szczypty) soli i szafran lub kurkumę, wymieszać sos dokładnie.
    Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem.
    Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Porady

Podawać z ryżem białym lub brązowym i surówką o zdecydowanym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Śmietana Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować