Delikatność sosu i rybki w nim pływającej, polecam :)
35 min
Składniki:
około 0,5 kg filetów z dorsza
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
mąka pszenna do obtoczenia ryby, około 0,5 szklanki
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
mała łyżeczka szafranu lub kurkumy
sól, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw do ryb
1 łyżka maki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Dorsz zapiekany w sosie szafranowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami (oprócz szafranu i kurkumy), wstawić do lodówki na minim 30 minut.
Następnie rybę obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Podsmażyć na oleju na rumiano.
1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać z 3/4 szklanki zimnej wody.
Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki zimniej wody z mąką, dodać odrobinę (około 2 szczypty) soli i szafran lub kurkumę, wymieszać sos dokładnie.
Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem.
Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Porady
Podawać z ryżem białym lub brązowym i surówką o zdecydowanym smaku.
Komentarze