DORSZ CURRY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Pyszna, delikatna ryba w połączeniu z rewelacyjnym sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów. Zachwyć smakiem swoich najbliższych!

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 2

    Składniki:
    2 filety z dorsza atlantyckiego (około 150-200 g każdy),
    1,5 łyżki mąki,
    1/2 łyżeczki curry,
    2 łyżki masła,
    sól;
    sos: 4 pomidory, 1/2 większej cebuli, łyżka masła, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, cukier;
    warzywa pieczone: 6 większych ziemniaków, 20 dag pieczarek, papryka słodka, sól, pieprz, 6 łyżeczek oleju z czosnkiem i bazylią.
    Dodatkowo:
    świeże oregano.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz curry z sosem ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Sos: Cebulę siekam, podsmażam na maśle. Pomidory obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę, dodaję do cebuli. Całość gotuję na średnim ogniu około 7-10 minut z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne, soli i cukru.
    Warzywa: Ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Całość układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę w 240 stopniach około 20 minut (przemieszać w trakcie 2-3 razy).
    Ryba: Mąkę mieszam z curry. Dorsza myję, dokładnie osuszam ręcznikami papierowymi, solę i obtaczam w mące. Rozgrzewam masło, smażę od strony skóry około 4,5 minuty, następnie obracam rybę i smażę kolejne 1,5 minuty. Osączam na ręczniku papierowym.
    Dorsza układam na talerzu wraz z dodatkami, polewam sosem i dekoruję świeżym oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować