DORSZ NA SZPINAKOWEJ PIERZYNCE

0 (0 ocen)

Dorsz to bardzo smaczna i zdrowa ryba, niestety niedoceniana jak każda inna ryba. Ma białe mięso. Jest podstawą wielu popularnych dań np. takich jak zupa rybna. Można przygotowywać go na wiele sposobów. Niektórzy smażą filety w panierce, jeszcze inni pieczą rybę w piekarniku.

Składniki:

  • filety z dorsza 2 szt.
    szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony )
    czosnek 3 ząbki
    sok z cytryny ok. 2 łyżek
    sól i pieprz do oprószenia ryby
    natka pietruszki siekana 4 łyżki
    bulion warzywny 300 ml.
    ser feta 150 g.
    pieprz do smaku
    masło klarowne 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Dorsz na szpinakowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i natką pietruszki z obu stron. Natrzeć posiekanym bardzo drobno czosnkiem. Skropić cytryną. Wstawić do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku na noc.
  • 2. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć kawałki ryby i przysmażyć, aż się zarumieni ( nie zbyt długo ). Wyciągnąć rybę na talerz z ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni umieścić szpinak. Chwilę podsmażyć i wlać bulion. Gotować, aż lekko odparuje. Dodać pokruszoną fetę. Wymieszać, aż powstanie jednolity kolor. Sos doprawić pieprzem. Do sosu można włożyć kawałki ryby.

Porady

Jeśli szpinak nie jest siekany, sos należy zmiksować blenderem, aby konsystencja była kremowa. Można podawać z ryżem lub ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Feta Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować