Ryba w cieście to świetna propozycja na obiad. Ciasto dobrze pokrywa rybę, jest smaczne i chrypiące, przyznam że to moje ulubione danie na rybkę. Polecam mój przepis.
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
300 - 400 g fileta z dorsza
sól, pieprz i papryka do smaku
przyprawa do ryby
olej do głębokiego smażenia
CIASTO :
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
sól i ostra papryka do smaku
Dorsz smażony w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki ( jeżeli mamy mrożone filety to rozmrażamy i lekko wyciskamy z nadmiaru wody), doprawiamy do smaku.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy resztę składników ciasta i dokładnie mieszamy trzepaczką aż będzie gładkie i lekko gęstawe.
Kawałki ryby maczamy w cieście, ciasto powinno dobrze je pokryć i smażymy od razu na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju. Rybę odkładamy na talerz wyłożony papierem. Podajemy ją z frytkami i surówką, lub innymi dodatkami, smacznego.
Komentarze