Dorsz smażony w cieście

4.49 (167 ocen)

  • 30 min

Ryba w cieście to świetna propozycja na obiad. Ciasto dobrze pokrywa rybę, jest smaczne i chrypiące, przyznam że to moje ulubione danie na rybkę. Polecam mój przepis.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    300 - 400 g fileta z dorsza
    sól, pieprz i papryka do smaku
    przyprawa do ryby
    olej do głębokiego smażenia

    CIASTO :
    2 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki wody
    szczypta proszku do pieczenia
    1 łyżka soku z cytryny
    sól i ostra papryka do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz smażony w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki ( jeżeli mamy mrożone filety to rozmrażamy i lekko wyciskamy z nadmiaru wody), doprawiamy do smaku.
    Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy resztę składników ciasta i dokładnie mieszamy trzepaczką aż będzie gładkie i lekko gęstawe.
    Kawałki ryby maczamy w cieście, ciasto powinno dobrze je pokryć i smażymy od razu na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju. Rybę odkładamy na talerz wyłożony papierem. Podajemy ją z frytkami i surówką, lub innymi dodatkami, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować