Lubię pieczoną rybę - ten dorsz był pyszny! Delikatny w smaku, w połączeniu z ziołami, czosnkiem i pomidorem, a na dodatek zapieczony z mozzarellą - rewelacja :)
1 godz. 5 min
Składniki:
Składniki:
po 1-2 filety z dorsza na osobę (ze skórą)
1 pomidor
5 ząbków czosnku
15-20 listków świeżej bazylii
kilkanaście gałązek świeżego oregano
skórka otarta z połowy cytryny
2-3 łyżki startej mozzarelli
oliwa
sól, pieprz
Dorsz pieczony z ziołami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Dorsza myję i dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą i pieprzem. Dno naczynia do zapiekania smaruję oliwą, wykładam zioła (trochę zostawiam), pomidor pokrojony w plastry i obrane ząbki czosnku - te w całości. Lekko polewam wszystko oliwą i układam filety (skórą do dołu). Posypuję rybę startą skórką cytrynową, wykładam resztę ziół i jeszcze raz wszystko lekko polewam oliwą. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę przez 30-35 minut w temperaturze 190 stopni C, po czym posypuje rybę serem i zapiekam jeszcze 15 minut. Podaję na gorąco z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Komentarze