Dorsz pieczony z ziołami i serem

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Lubię pieczoną rybę - ten dorsz był pyszny! Delikatny w smaku, w połączeniu z ziołami, czosnkiem i pomidorem, a na dodatek zapieczony z mozzarellą - rewelacja :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki:
    po 1-2 filety z dorsza na osobę (ze skórą)
    1 pomidor
    5 ząbków czosnku
    15-20 listków świeżej bazylii
    kilkanaście gałązek świeżego oregano
    skórka otarta z połowy cytryny
    2-3 łyżki startej mozzarelli
    oliwa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz pieczony z ziołami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ur2d38 1. Przygotowanie:
    Dorsza myję i dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą i pieprzem. Dno naczynia do zapiekania smaruję oliwą, wykładam zioła (trochę zostawiam), pomidor pokrojony w plastry i obrane ząbki czosnku - te w całości. Lekko polewam wszystko oliwą i układam filety (skórą do dołu). Posypuję rybę startą skórką cytrynową, wykładam resztę ziół i jeszcze raz wszystko lekko polewam oliwą. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę przez 30-35 minut w temperaturze 190 stopni C, po czym posypuje rybę serem i zapiekam jeszcze 15 minut. Podaję na gorąco z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować