Drożdżowo-maślane rogaliki z marmoladą

4.5 (185 ocen)

Rogaliki na każdą okazję!

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    3 jajka (dwa do ciasta, jedno do posmarowania wierzchu)
    1/3 szklanki mleka
    kostka masła (200g)
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    40g świeżych drożdży
    marmolada (ja użyłam wieloowocowej)
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowo-maślane rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Rozbełtać dwa jajka.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  • 3. Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części) wkładając do środka marmoladę. Posmarować rozbełtanym jajkiem
  • 4. Piec ok. 20 minut. * Pieczenie zależy od piekarnika i wielkości rogalików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować