Drożdżowa baba z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło topimy i studzimy. Jajka rozkłócamy. Do mąki dodajemy masło, cukier, jajka oraz mleko z drożdżami i sok z cytryny. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie odstawać od ścianek miski - przykrywamy je lnianą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Jeśli korzystamy z miski tupperware - wkładamy miskę z ciastem do ciepłej wody i po 3 razach od odskoczenia pokrywki, ciasto jest gotowe do pieczenia.....
2.Bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) siekamy. Rodzynki możemy wcześniej sparzyć i dobrze osączyć.
3.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, podsypując mąką. Następnie je rozwałkowujemy na prostokąt.
Rozwałkowane ciasto posypujemy bakaliami.
4.Przekładamy ciasto (okręg) do wysmarowanej tłuszczem foremki i posypanej bułką tartą.
Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 30-35 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze ciasto na 10 minut.
Studzimy.
Wyjmujemy babę z foremki i przekładamy na talerz górą ciasta na spód.
5.Wykonujemy lukier: białko jajka ucieramy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz kakao. Polewamy babę lukrem.
Dekorujemy babę płatkami kukurydzianymi oraz koszyczkiem wykonanym ze skórek cytryny, pomarańczy i limonki.
Komentarze