Drożdżowa babka odrywana

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Puszysta, pachnąca masłem, kokosem i cynamonem babka - polecam

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki - użyłam tortową, 2 dag drożdży,1/2 szkl mleka, 2 jajka, 3 łyżki cukru, 2 pełne łyżki masła, aromat śmietankowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa babka odrywana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzałam - w gorącym mleku rozpuściłam cukier, masło - wystudziłam. Do letniego mleka dodałam drożdże - mieszałam do rozpuszczenia drożdży

    Do miski wsypałam mąkę. Wbiłam jajka, dodałam aromat i mleko z dodatkami. Wyrabiałam aż ciasto odstawało od ręki i miski - delikatnie podsypując mąką. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na ponad godzine w ciepłe miejsce. Gdy ciasto ładnie urosło wyjęłam na oprószoną mąką stolnicę. Uturlałam wałek ok 5 cm średnicy. Wałek pociełam mniej więcej na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka uturlałam kulkę ( 18 sztuk ). Rozpuściłam 3 łyżki masła. Przygotowałam panierkę z 4 łyżek cukru, 3 łyżek wiórek kokosowych i czubatej łyżeczki cynamonu. Każdą kulkę ciasta obtoczyłam w ciekłym ciepłym maśle i panierce. Kulki ułożyłam jedną przy drugiej w formie do babki z kominem o średnicy 22 cm - dwie warstwy. Ponownie przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 min. Piekłam 30 minut w temp 175 st. Oprószyłam cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować