Drożdżowa bułka ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Taka bułka smakuje na sucho lub z masłem.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO;:
    - mąka: 3 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - masło: 5 dekagramów
    - drożdże: 4 dekagramy
    - Jajko: 1 sztuka
    DODATKOWO::
    - śliwki węgierki: 10 sztuk
    - żurawina suszona: 2 łyżki
    - Jajko (do posmarowania): 1 sztuka

Drożdżowa bułka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowe bułki ze śliwkami 1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i drożdże rozpuszczone w letnim mleku oraz jajko i rozpuszczone masło, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • Drożdżowa bułka ze śliwkami 2. Z wyrośniętego ciasta uformować dużą bułkę, posmarować ją jajkiem, powtykać na wierzchu połówki śliwek i pomiędzy nimi żurawinę.
  • drożdżowa bułka ze śliwkami 3. Bułkę ułożyć na wysmarowanej blaszce i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
    Piec około 40 min w temp. 180st

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy