Drożdżowa gwiazda

0 (0 ocen)

Ciasto które ostatnio podbija internet u mnie dzisiaj w dwóch smakach

Składniki:

  • ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    1 opakowanie suszonych drożdży
    3 łyżki cukru
    3 dag masła
    180 ml mleka
    2 jajka
    dodatkowo:
    5 łyżek gotowej masy makowej
    5 łyżek domowej nutelli
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa gwiazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0m22tfs 1. Masło stopić i przestudzić, mleko lekko podgrzać. Makę przesiać i na sucho wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać jajka, mleko i przestudzone masło, zagnieść ciasto.
    Przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu podzielić na trzy części i rozwałkować na placki około 25 cm średnicy.
  • image-2bg3x34 2.
    Formę do tarty posmarować na dnie masłem i wysypać bułką tartą, następnie ułożyć jeden rozwałkowany placek i posmarować go masą makową,
    przykryć drugim plackiem i posmarować nutellą
  • image-0ncm5xl 3. na koniec przykryć ostatnim plackiem na koniec dokładnie skleić całe boki ciasta i pociąć na 16 części, ale nie docinać do końca.

    Ponacinane części na ciasta przekręcić dwa razy, ale na przemian ( jeden w prawo, drugi w lewo)
  • drożdzowa gwiazda 4. kiedy wszystkie części ciasta są już poskręcane to posklejać po dwa kawałki tylko brzegami i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Dodatkowo jajko lekko ubić i posmarować nim wierzch ciasta,
    piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować