Rozetka - ulubiona drożdżówka mojej trzynastoletniej córki. Pod kierunkiem mamy wykonała ją "od a do z" :)
2 godz.
Składniki:
Na 2 rozety:
750 g mąki,
150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
2 jajka,
70 g świeżych drożdży,
szklanka letniego mleka,
70 g cukru,
szczypta soli,
skórka otarta z jednej cytryny
kilka kropli olejku waniliowego,
Drożdżowa rozeta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1,5 łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobić zaczyn( ma mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, skórkę otartą z cytryny, olejek , płynne masło, jaja i resztę mleka. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, wlać go do reszty składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie około godziny).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, szybko jeszcze raz wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować (cienki prostokąt 30x60), nałożyć nadzienie i rozsmarować po całej powierzchni . Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i podzielić na równe małe części ( ślimaczki) nieco niższe niż wysokość formy, w której będzie pieczona rozeta. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek ( u mnie tortownice o średnicy 26 cm) i odstawić do wyrośnięcia na około 10 - 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut.
Przygotować lukier - sok z cytryny dodać do cukru pudru i dokładnie wymieszać ( nie powinno być grudek). Polukrować nim ciepłe ciasto.
Komentarze