drożdżowa rolada z cynamonem

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz.

pachnąca cynamonem maślana drożdżówka

  • 2 godz.

Składniki:

  • 370 gram mąki pszennej,
    2 jaja,
    70 gram stopionego, schlodzonego masła,
    2,5 łyżeczki drożdży suchych,
    1/3 szklanki cukru,
    1 łyżeczka cukru z cynamonem (link w opisie, opcjonalnie),
    0,5 szklanki ciepłego mleka,
    szczypta soli,
    smarowidło:,
    2 łyżki cynamonu,
    2 łyżki stopionego masła,
    1/4 szklanki cukru,
    jajo rozkłocone+łyżka mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Drożdżowa rolada z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z maki, drożdży, masła, soli, mleka, cukru, jaj zagniatamy pulchne ciasto, wyrabiamy je dobrze (przez spory dodatek tłuszczu będzie troszkę twardsze niż standardowe ciasto np do chałki, za to lepiej wyjdą nam zwoje w roladzie), odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z odgazowanego ciasta (lekko wyrobionego po wyrosnięciu) wałkujemy prostokąt o grubości 1 cm, piekłam w keksówce o wymiarach 12x25, więc mój prostokąt miał 25 cm szerokości, dostosujcie to do swojej foremki.Nasz prostokąt smarujemy masłem, potem posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem równomiernie na całej powierzchni ciasta. Zwijamy roladę i wkładamy ją do nasmarowanej masłem formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i znów ciasto ma rosnąć przez około 2 godzinki (warto poczekać). Następnie wierzch i dostępne powierzchnie rolady smarujemy jajem z mlekiem i wkładamy do piekarnika na około 35-40 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni. Jeśli zauważymy, że ciasto nam się zbyt szybko przypieka, przykryjmy je z góry folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować