Drożdżowa rolada z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z maki, drożdży, masła, soli, mleka, cukru, jaj zagniatamy pulchne ciasto, wyrabiamy je dobrze (przez spory dodatek tłuszczu będzie troszkę twardsze niż standardowe ciasto np do chałki, za to lepiej wyjdą nam zwoje w roladzie), odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z odgazowanego ciasta (lekko wyrobionego po wyrosnięciu) wałkujemy prostokąt o grubości 1 cm, piekłam w keksówce o wymiarach 12x25, więc mój prostokąt miał 25 cm szerokości, dostosujcie to do swojej foremki.Nasz prostokąt smarujemy masłem, potem posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem równomiernie na całej powierzchni ciasta. Zwijamy roladę i wkładamy ją do nasmarowanej masłem formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i znów ciasto ma rosnąć przez około 2 godzinki (warto poczekać). Następnie wierzch i dostępne powierzchnie rolady smarujemy jajem z mlekiem i wkładamy do piekarnika na około 35-40 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni. Jeśli zauważymy, że ciasto nam się zbyt szybko przypieka, przykryjmy je z góry folią aluminiową.
Komentarze