Na święta nie może zabraknąć słodkich bułeczek, chałki. Takich prawdziwych, własnej roboty. Moja propozycja, to pyszna, pachnąca bułeczka w kształcie Mikołaja.
Drożdżowe ciacho...ho...ho...ho...mikołaj - chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 szkl mąki, cukier i drożdże wymieszać, plus szczypta soli.
Dodać zagrzane lekko mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto.
Pozostawić na ok 15 min.
Następnie dodać pozostałą mąkę i jajka, i zagnieść ciasto. Ciasto ma być elastyczne.
Pozostawić ciasto na ok 1 godz. , aż podwoi swoją objętość.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną lekko rozwałkować i to będzie buzia Mikołaja w czapce.
Z pozostałego ciasta zrobić bąbelek do czapki , nos, wąsy i brodę.
Zrobić oczy ze śliwek.
Całość posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Pieczenia ok 30 min - 180 stopni.
Smacznego.
Komentarze