Drożdżowe ciasto warstwowe

4.46 (194 ocen)

  • 4 godz.

Jest wyjątkowe szybkie, nie wymaga wysiłku, zawsze się udaje i znika zanim zdąży wystygnąć. Można dodać owoce sezonowe, posmarować konfiturami - pomysłów bez liku! Życzę smacznego :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    10 dkg drożdży
    1 szklanka cukru kryształu i 1 cukier waniliowy (mały)
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki mleka
    4 szklanki przesianej mąki
    szczypta soli

    KRUSZONKA (na keksówkę wystarczy zrobić z połowy podanej porcji, na większą blaszkę wg przepisu):
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 kostki zimnego masła z lodówki
Wystaw ocenę:

4.46 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowe ciasto warstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warstwy ciasta drożdżowego 1. Składniki w podanej w przepisie kolejności dodawać do miski (zrobią się warstwy), przykryć ściereczką i odstawić na ok 3 h.
  • kruszonka 2. Zrobić kruszonkę.
  • Ciasto po 3 h 3. Po ok 3h ręką dokładnie przemieszać ciasto, które już wystarczająco pracowało i przełożyć do blaszki. Posypać kruszonką. Piec w temp 180 st przez około 40 min. Zależy od piekarnika, więc sprawdzajcie sobie swoje ciasto - będzie gotowe, gdy pięknie się zarumieni. Jeśli zechcemy ciasto z owocami , to na wyłożone do blaszki ciasto dajemy owoce i potem kruszonkę. SMACZNEGO :)

Porady

Na ciasto czekamy ok 3 godzin, ale nie koniecznie równe 3. po 2,5 też możemy już przystąpić do fazy końcowej :) Można je upiec w każdej foremce. Ja robię w keksówce. Moi domownicy jedzą to ciasto nawet jako drożdżówkę do dżemu i popijają mlekiem :) Do kawy jest wyśmienita. Jednym słowem warstwowe ciasto drożdżowe dopasowuje się do każdej formy i okazji :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować