Drożdżowe ciasto ze ślikami i cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Cienkie ciasto śliwkowe ze słodkimi węgierkami i pyszną kruszonką.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka typ 650: 250 gramów
    - miekkie masło: 50 gramów
    - cukier: 45 gramów
    - mleko: 100 mililitrów
    - świeże drożdże: 15 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżeczka
    - kaszka manna: 2 łyżeczki
    - dojrzałe węgierki: 600 gramów
    CYNAMONOWA KRUSZONKA:
    - masło: 60 gramów
    - cukier: 60 gramów
    - mąka: 80 gramów
    - cynamon: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Drożdżowe ciasto ze ślikami i cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i mąki, dokładnie mieszamy
    i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Kiedy drożdże zaczną pracować dosypujemy mąkę, cukier, masło, żółtko, olej
    i zagniatamy elastyczne ciasto.
    Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

    Śliwki płuczemy, osuszamy, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki.

    Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy kulę, rozwałkowujemy,
    przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy.
    Posypujemy po wierzchu kaszką manną.
    Układamy dowolnie śliwki i posypujemy kruszonką /wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania grudek/.

    Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-35 minut
    do uzyskania ładnego, złotego koloru i suchego patyczka.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować