Drożdżowe ciasto ze ślikami i cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i mąki, dokładnie mieszamy
i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy drożdże zaczną pracować dosypujemy mąkę, cukier, masło, żółtko, olej
i zagniatamy elastyczne ciasto.
Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Śliwki płuczemy, osuszamy, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy kulę, rozwałkowujemy,
przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy.
Posypujemy po wierzchu kaszką manną.
Układamy dowolnie śliwki i posypujemy kruszonką /wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania grudek/.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-35 minut
do uzyskania ładnego, złotego koloru i suchego patyczka.
Smacznego!
Komentarze