Drożdżowe cynamonowe rogale z makiem lub sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić w mleku, ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dołożyć pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrobić i podzielić na ok. 8 – 9 równych części. Z każdej uformować kuleczkę i rozwałkować na okrągły ok. 5 mm placuszek.
2.Każdy posmarować olejem i posypać makiem lub sezamem. Zwinąć w rulonik.
3.Naciąć z dwóch stron, zostawiając nieprzecięty środek.
4.Powstałe nitki zwinąć spiralnie wokół własnej osi i połączyć ze sobą na końcach z jednej jak i drugiej strony ruloniku
5.Następnie te połączone końce, złączyć ze sobą tworząc rogalik. Postąpić tak z każdym rulonikiem. Rogale przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut aby lekko podrosły. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, do zrumienienia ciasta.
Komentarze