Drożdżowe babeczki i wieniec z konfiturą pomarańczową

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mięciutkie, maślane babeczki, nadziane domową konfiturą pomarańczową. Wielkość w sam raz do koszyczka ze święconką. Wieniec, z którego odrywamy pojedyncze porcje. Długo pozostają świeże.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 4 szklanki
    - masło: 350 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - drożdże suszone: 14 gramów
    - jaja (duże): 5 sztuk
    - cukier: 5 łyżek
    - sól: 1 łyżeczka
    KONFITURA POMARAńCZOWA:
    - pomarańcze: 2 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
    - kardamon (chodzi o łupinki kardamonu, z których wyłuskujemy ziarenka): 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Konfitury

Drożdżowe babeczki i wieniec z konfiturą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pracę zaczynamy wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie bułeczek.
    Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, jajka o temperaturze pokojowej, mąkę, cukier oraz sól i wyrabiamy mikserem za pomocą specjalnych haków około 5 minut lub ręcznie nieco dłużej. Dodajemy miękkie masło i ponownie wyrabiamy mikserem lub ręką do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia.
    Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Następnego dnia (rano lub po powrocie z pracy) wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat, formujemy wałek, który dzielimy na 25 części. Z 24 części zrobimy kulki, które napełnimy konfiturą pomarańczową, a z ostatniej zrobimy 12 małych kuleczek, które umieścimy na szczycie małych bułeczek. Nadamy im kształt typowych francuskich brioszek.
  • 3. Pomarańcze dokładnie szorujemy szczoteczką, sparzamy wrzątkiem, ścieramy z nich skórkę (tylko pomarańczową część), następnie obieramy z części białej, usuwamy ewentualne pestki, miksujemy blenderem i razem z cukrem oraz startą skórką umieszczamy w rondelku. Z łupinek kardamonu wyłuskujemy ziarenka, ucieramy je w moździerzu i dodajemy do masy pomarańczowej. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut aż całość zdecydowanie zgęstnieje i stanie się szklista. Ilość cukru dopasowujemy do słodyczy pomarańczy i własnych preferencji. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 4. Każdą z 24 kulek spłaszczamy i wkładamy do środka małą łyżeczkę konfitury pomarańczowej, dokładnie sklejamy i wkładamy 12 sztuk do foremek siliconowych na muffinki, a pozostałe 12 sztuk do tortownicy o średnicy 24 cm z wkładką z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, układając je jedna przy drugiej.
    Z 25tej kulki robimy 12 maleńkich kuleczek, które umieszczamy na szczycie bułeczek w foremkach siliconowych.
    Odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 30 st.C na około 30 minut lub w ciepłe miejsce w mieszkaniu do czasu podwojenia objętości (ale proces ten będzie dłuższy niż wyrastanie bułeczek w piekarniku).
  • 5. Po wyrośnięciu bułeczek, wyjmujmy je z piekarnika, podnosimy temperaturę do 180 st. C i, po nagrzaniu, pieczemy pojedyncze bułeczki około 15-18 minut, a wieniec około 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i z foremek, aby ciasto nie zrobiło się wilgotne. Studzimy, możemy polukrować, ale według mnie jest to zbyteczne. Bułki są tak pyszne, że znikają zanim zdążą dobrze wystygnąć :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować