Drożdżowe baranki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmącamy widelcem w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy na chwile.
Do miski wsypujemy resztę mąki, cukier i wbijamy jajka.
Dolewamy wyrosniety rozczyn i wyrabiamy możemy zrobić to robotem , bo ciasto jest lużne. Na koniec dodajemy margarynę i dalej wyrabiamy.
Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnice, dzielimy na 10 równych kawałków.
Każdy kawałek dzielimy na 2 części, z jedenj robimy tułów kształtując ogonek.
Z reszty robimy głowę , uszy, które delikatnie przed pieczeniem wsadzamy pod głowę baranka i 4 kulki na nogi.
2.Układamy kolejno każdą część baranków na wyłożonej folią aluminiową blaszce.
Folię smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
Smarujemy każdą część mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 13-15 minut.
Po wyjęciu i wystudzeniu składamy baranki. Wbijamy w nóżki wykałaczki i wbijamy kolejno w brzuszek , tak samo robimy z głową. Z białego lukru robimy oczka i wełne baranków.
Komentarze