Drożdżowe bułeczki na ciepło

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pulchne, delikatne i z farszem w środku. Stanowią doskonałą przekąskę, a z dodatkiem sosu czosnkowego wywołają prawdziwy zachwyt na twarzach Domowników i Gości.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ok. 35 sztuk

    Ciasto:
    5 szklanek mąki + ok 1 szklanka do podsypywania
    2 szklanki mleka
    10 dkg drożdży świeżych
    1/2 szklanki oleju
    4 łyżki cukru kryształu
    1/2 płaskiej łyżeczki soli

    Farsz:
    2 średniej wielkości piersi z kurczaka
    15 dkg pieczarek
    1 duża cebula
    1 puszka kukurydzy (ok 200g)
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka przyprawy gyros
    Po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu, papryczki ostrej, kurkumy, curry oraz czosnku
    Wierzch:
    1 jajko
    20dkg sera żółtego w kawałku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta Przekąski

Drożdżowe bułeczki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz cukier, mieszamy.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn mleczno- drożdżowy oraz olej. Całość wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
  • Farsz 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną oraz pieczarki. Całość smażymy aż do wyparowania wody. Wsypujemy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę.
  • Lepimy bułeczki 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Dzielimy na pół, wałkujemy. Dużym kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, zlepiamy tworząc szerokie krawędzie.
  • Wycinamy bułeczki 4. Szklanką wycinamy małe bułeczki. Pozostałe ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, aż do końca:)
  • Przed upieczeniem 5. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem. Pozostawiamy ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia i pieczemy ok 15 minut w temp. 180st C.

Porady

Bułeczki smakują najlepiej jeszcze cieplutkie, tyle co wyciągnięte z piekarnika i podane z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Sery Pieczarki Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować