Drożdżowe bułeczki z dżmem truskawkowym i lekkim aromatem mandarynki

0 (0 ocen)

Bułeczki drożdżowe to nie tylko doskonały pomysł na śniadanie. To również świetny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • ciasto :
    mąka pszenna 4 szklanki
    cukier brązowy 3 łyżki
    mandarynka 1 szt.
    masło 150 g
    drożdże suche 1,5 łyżeczki
    sól
    mleko 2 % 1 szklanka
    jajko 1 szt

    nadzienie:
    dżem truskawkowy pól słoika

    lukier:
    sok z limonki 4 łyżki
    cukier puder 1 szklanka

    dodatkowo:
    jajko 1 szt.
    mleko 2 % 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe bułeczki z dżmem truskawkowym i lekkim aromatem mandarynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było cieple i dodajemy do suchych składników. Mandarynkę ścieramy na tarce i bardzo dokładnie zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i Odkładamy do wyrośnięcia na 1,5h. Z gotowego ciasta robimy male kulki i każdą z kulek rozpłaszczamy w rekach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy tak, aby podczas pieczenia się nam nie otworzyła, Bułki układamy na formie i czekamy ok 1 h , aż podrosną. Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem mleka i smarujemy tym wyrośnięte bułki. Piekarnik rozgrzewamy i wkładamy bułki do środka na 30 min, piec w temperaturze 170 stopni.
    Sok z limonki miksujemy z cukrem pudrem, aż zrobi się z tego lśniący lukier. Gdy upieczone bułki ostygną to polewamy je gotowym lukrem. Dekorujmy mandarynka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować