Drożdżowe bułeczki z dżmem truskawkowym i lekkim aromatem mandarynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było cieple i dodajemy do suchych składników. Mandarynkę ścieramy na tarce i bardzo dokładnie zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i Odkładamy do wyrośnięcia na 1,5h. Z gotowego ciasta robimy male kulki i każdą z kulek rozpłaszczamy w rekach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy tak, aby podczas pieczenia się nam nie otworzyła, Bułki układamy na formie i czekamy ok 1 h , aż podrosną. Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem mleka i smarujemy tym wyrośnięte bułki. Piekarnik rozgrzewamy i wkładamy bułki do środka na 30 min, piec w temperaturze 170 stopni.
Sok z limonki miksujemy z cukrem pudrem, aż zrobi się z tego lśniący lukier. Gdy upieczone bułki ostygną to polewamy je gotowym lukrem. Dekorujmy mandarynka.
Komentarze