DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z PARÓWKĄ

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne na pyszny podwieczorek. Przepisu nauczyła mnie moja babcia :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na ciasto drożdżowe):
    - 3 szklanki mleka
    - 1 łyżka cukru
    - ½ kostki margaryny
    - 1 kostka drożdży
    - 1 kg mąki
    pozostałe składniki:
    - ½ kg parówek wędzonych
    - 10 dag sera żółtego
    - 2 żółtka (do posmarowania)
    - kminek i słodka papryka (ilość według uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Drożdżowe bułeczki z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko + cukier zagrzać (tak żeby było ciepłe). Do mleka dodać drożdże i odczekać do momentu ich rozpuszczenia, następnie dodać roztopioną i przestudzoną margarynę + żółtka i mąkę. Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki aż do momentu podwojenia objętości.
  • Kwadraciki z parówkami 2. Ciasto wyrabiać na stolnicy dodając mąkę(do momentu niechwytania się dłoni). Rozwałkowane ciasto na ok. 1 cm grubości podzielić na prostokąty. Z parówek ściągnąć osłonki i przekroić na pół. Obtoczone w mące parówki kłaść z jednego boku na wyciętych prostokątach. następnie zwijać jak roladę.
  • zlepione roladki z parówkami 3. Następnie zwijać jak roladę. Boki skleić do siebie.
  • gotowe do pieczenia 4. Położyć na blasze z odstępami, następnie obsmarować żółtkiem, posypać papryką i kminkiem a na koniec potrzepać startym na tarce żółtym serem.
  • gotowe roladki 5. Piec w piekarniku do momentu zarumienienia się ( ok.30 min). Można podawać z keczupem.

Porady

Do środka oprócz parówki można włożyć ulubione warzywa lub np kilka kabanosików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować