w sezonie truskawkowym te bułeczki - koszyczki z duza zawaroscia truskawek przełamanych słodka kruszonką sa smaczna przekąska dla duzych i małych... polecam:)
60 min
Składniki:
Ciasto:
2 , 5 szklanki mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
75 g cukru
cukier waniliowy
60 g rozpuszczonego masła
5 g drożdży
2 jajka
Kruszonka:
50 g mąki
40 g cukru
40 g miękkiego masła
Oraz:
swieze truskawki po kilka do kazdego koszyczka
cukier puder do oprószenia
Drożdżowe bułki - koszyczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kruszonka:.
Mąkę wymieszać z cukrem , dodac miękkie masło i mieszacć składniki az powstanie kruszonka .
2. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, cukier oraz drożdże, wymieszać a następnie dodać ciepłe mleko i rozpuszczone masło izagnieśc ciasto.Ciasto nastepnie przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej pół godziny.
3. Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie kulki , następnie rozpłaszczać je robiąc w środku duże wgłębienia , układać każda na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Nalezy pamietac o odstepach bo bułeczki urosną.
Na środku każdego koszyczka układac pokrojone truskawki, następnie posypac je kruszonką a na koniec złapac z dwóch stron boki i sklejac tak by powstały koszyczki.
Koszyczki wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 30 minut .
Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem.
Smacznego:)
Komentarze