Drożdżowe faworki z serem

4.45 (157 ocen)

  • 60 min

Idealny dodatek do kawy i herbaty. Łatwe w wykonaniu. Są to faworki mojego dzieciństwa, właśnie z dodatkiem sera.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 dag drożdży
    1 łyżka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka octu
    1 kostka białego sera
    1 łyżka gęstej śmietany
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.45 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Drożdżowe faworki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. : Mleko zagotować, przestudzić, dodać cukry, szczyptę soli i rozkruszone drożdże, wymieszać i przykryć 3-4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 5 minut aż drożdże zaczną rosnąć. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Gdyby ciasto było za luźne dodać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przełożyć na stolnicę, podsypać mąką wcześniej. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, pokroić(najlepiej radełkiem) na pasy 5 cm a następnie na kawałki o długości około 6-7 cm, naciąć na środku i przeciągnąć jeden koniec. Ułożyć faworki na lnianej ściereczce. Tłuszcz rozgrzać i smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Do posypania faworków można użyć cynamonu, należy go wymieszać z cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować