Ciasto drożdżowe kolorowe

0 (0 ocen)

Pyszne drożdżowe w barwnej odsłonie

Składniki:

  • Białe ciasto:
    3 dkg drożdży
    200 g mąki tortowej
    30 g masła roztopionego
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki mleka

    Ciasto czerwone:
    3 dkg drożdży
    200 g mąki tortowej
    30 g masła roztopionego
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki mleka
    szczypta barwnika czerwonego w proszku

    Ciasto zielone:
    3 dkg drożdży
    200 g mąki tortowej
    30 g masła roztopionego
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki mleka
    szczypta zielonego barwnika w proszku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe kolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozkruszyć drożdże, dodać 3-4 łyżki ciepłego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać wszystko razem i odstawić na około 15min aż drożdże się ruszą. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub robotem z hakiem do ciasta.
    Ciasto zielone i czerwone wykonać w taki sam sposób jak ciasto białe, tylko do gotowego rozczynu dodać barwniki i pozostałe składniki.
    Ciasta przełożyć do misek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1 1/2 godziny do podwojenia swojej objętości.
    Ciasto przełożyć do keksówki (30x11) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Piec w temperaturze 170ºC przez 45-50 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować