Ciasto drożdżowe kolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce rozkruszyć drożdże, dodać 3-4 łyżki ciepłego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać wszystko razem i odstawić na około 15min aż drożdże się ruszą. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub robotem z hakiem do ciasta.
Ciasto zielone i czerwone wykonać w taki sam sposób jak ciasto białe, tylko do gotowego rozczynu dodać barwniki i pozostałe składniki.
Ciasta przełożyć do misek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1 1/2 godziny do podwojenia swojej objętości.
Ciasto przełożyć do keksówki (30x11) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piec w temperaturze 170ºC przez 45-50 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
Komentarze