Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu

4.5 (176 ocen)

Kapuśniaczki to świetny dodatek do czerwonego barszczu.

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej
    250 ml mleka
    8 g drożdży suszonych instant
    2 mniejsze jajka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    50 g masła
    masło do posmarowania
    mak do posypania
    Farsz
    300 g pieczarek
    500 g kiszonej kapusty
    szczypta majeranku
    1 liść laurowy
    1 cebula
    1 łyżka masła
    Do smaku
    pieprz
    sól morska
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną pokroić, przełożyć do garnka (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać)dodać liść laurowy, szczyptę majeranku i ugotować do miękkości. Przelać na sitko do odsączenia. Pieczarki oczyścić i pokroić w małe plasterki. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną drobno cebulę i leciutko zaszklić. Dodać pieczarki i dusić do odparowania nadmiaru wody. Do odsączonej kapusty dodać pieczarki i doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem. Farsz odłożyć do wystudzenia. Do miski robota przesiać mąkę. Dodać jajka, sól i cukier. Mleko podgrzać, wsypać drożdże i dodać masło. Gdy masło się rozpuści całość wlać do mąki. Robotem z końcówka do wyrabiania drożdżowych ciast zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 3 mniejsze prostokąty wzdłuż dłuższego boku. Na dłuższym boku rozłożyć pasek farszu i zwinąć. Posmarować roztopionym masłem i posypać makiem. Pokroić na 5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować