Drożdżowe kłosy z cynamonem

5 (198 ocen)

Aromatyczne, puszyste drożdżówki, uformowane w kształcie kłosa, w sam raz do piknikowego koszyka.

Składniki:

  • 300 g mąki
    30 g drożdży
    3 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    125 ml mleka
    50 ml oleju

    40g masła
    4 czubate łyżeczki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    jajko do smarowania

    lukier:
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowe kłosy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Mleko, cukier, drożdże wymieszać i na kilka minut odstawić.
  • Składniki ciasta 2. Do mąki dodać drożdże, sól, jajko i olej. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
  • Ciasto 3. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny.
  • Ciasto 4. Po wyjęciu, podzielić ciasto na cztery części.
  • Posmarowane masłem 5. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 20 cm. Posmarować roztopionym masłem.
  • Z cynamonem 6. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto posmarowane masłem.
  • Nacinanie 7. Zwinąć rulony i naciąć nożycami, nie docinając do kończ, pod kątem 45 stopni. Pierwszy kawałek odwinąć w lewo, drugi w prawo a trzeci na środek.
  • Formowanie 8. Ostatni przycięty kawałek powinien być na środku.
  • Formowanie 9. Wszystkie rulony nacinać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gotowe 10. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i po wystygnięciu drożdżówki polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować